iPhone’da Olan iPhone’da Kalır ! Las Vegas

3273
0
Paylaş:

Gizliliğin herkesin zihnini kurcaladığı şu günlerde, Apple, teknoloji endüstrisine karşı tek başına durduğunu öne sürüyor. Daha doğrusu bunu bir pazarlama staratejisi olarak kullanıyor!

Consumer Electronics Show olan ‘CES’, ismini baş harflerinden almaktadır ve Tüketici Elektroniği Fuarı anlamına gelmektedir. Açılışı 1967 senesinde yapılan fuar her yıl düzenlenmektedir. Her yılın Ocak ayında Las Vegas’ta düzenlenen CES dünyanın en önemli teknoloji fuarlarından birisidir. Birçok teknoloji şirketi markalarını duyurmak ve üst sıraya yerleşmek için yeni ürünler geliştirmektedir ancak bir şirket hariç: Apple.

Bu yıl 9 Ocak’ta başlayacak CES fuarı tarihinde Apple resmi bir varlığa sahip değil.Şirketin kendi ürün lansman etkinliklerine ev sahipliği yapma ve pazarını canlandırma başarısı göz önüne alındığında bu durum aslında pek de şaşırtıcı değil. Ancak hatırlamak gerekir ki iPod ve iPhone, Apple’ı teknoloji dağının zirvesine getirmeden çok önce, Steve Jobs keynotes etkinliklerini kaçırmazdı.

CES 2019 için Las Vegas’a gidildiğinde dev bir reklam afişi gözünüze çarpıyor. CES’in gerçekleştiği kongre merkezine yakın bir konuma yerleştirilmiş, eskilerden “Vegas’ta olan Vegas’ta kalır” sloganına sadece birkaç kelimeyle yapılan atıf, söz konusu fuarı Apple’ın gölgesi altında bırakmış.

Apple’ın gizliliğe odaklanması yeni bir şey değil. Şirket, kullanıcılarının kişisel verilerinden değil, insanlara donanım ve yazılım satmaktan para kazandığını söylüyor. Bu gizlilik önceliği; Apple’ın  üç yıl önce, San Bernardino’daki bir terör şüphelisine ait İphone’un kilidini açmak için FBI’ın yardım teklifini reddetmesiyle iyice gün yüzüne çıkmıştı.  Ve 2018 boyunca, (Facebook’un neredeyse her zaman öncülük ettiği) her hafta yeni güvenlik skandalları ortaya çıktıktan hemen sonra ABD Hükümeti, Google gibi teknoloji devlerinin kişisel verilerimizle neler yaptıklarına büyük bir ilgi gösterir oldu.

Gizliliğin herkesin zihnini meşgul ettiği bir dünyada, Apple, teknoloji endüstrisine tek başına meydan okuyor. “Günah şehrinde ne istersen yap,” diyerek billboardla, “asla bilemeyiz.” mesajını veriyor.

Google’ın CES varlığının geçen yıl olduğundan daha da büyük olduğunu fark ettiğinizde, reklam yerleşimi daha fazla ironi barındırmakta. Şirket bir kez daha “Hey Google” reklamlarıyla Las Vegas’ı sardı ve kongre merkezinin otoparkında bir kez daha büyük bir tiyatro binası kurdu. Üst üste ikinci yıl için, muhtemelen kendi yeni ürünlerini piyasaya sürmese de, Google CES’te vazgeçilmez bir dev. Ancak bu yıl, Apple tam anlamıyla 2018’in gizlilik skandallarını herkese hatırlatıyor ve CES ziyaretçilerine, onlar “hey Google” derken onların büyüyen ürün grubuna karşı ne kadar rahat olduklarını soruyor olacak.

Aslında bu, Apple’ın yaşadığı zor hafta konusunda sohbeti biraz değiştirmesine yardım etmekte. Evet, iPhone satışları yavaşlıyor – fakat Vegas’ta bir akıllı telefon istiyorsanız, Apple size bir tane satmaya hazır.

Sonuçta, bu Apple’ın yıllardır ürettiği bir mesaja dayanan sade bir reklamdan ibaret. Muhtemelen büyük ölçekli bir reklam kampanyasının da başlangıcı olmayacak gibi görünüyor. Ancak tüm teknoloji endüstrisinin gözüne sokarcasına gizliliğe odaklanan Apple, tek bir reklam panosunun ötesine geçen bu ironisiyle gizliliğin bir pazarlama strateijisi olarak teşvik edildiği farklı bir pencere açmaktadır.

Paylaş:

Cevap bırakın