E-Ticaretin Taraflar Bakımından Sınıflandırılması

3559
0
Paylaş:
Şirketler Arası (B2B- Business To Business)

Şirketleri arası kullanılan e-ticaret türüdür, basit olarak şirketler arası Elektronik Veri Değişimi (Electronik Data Interchange) olarak da adlandırılır. Firmaların elektronik ortamda tedarikçiye sipariş vermesi, faturalarını temin etmesi ve bedellerini ödemesi bu bölümde değerlendirilmektedir. Bu ticaret türünde toptan satış ve üretim ürünleri satışı ön planda olduğu için daha çok bilgi aktarım hızı öne çıkarken, B2C’de daha çok duygusal yan ön plana çıkmakta ürünün niteliği ön planda tutulmaktadır.

Şirket-Tüketici Arası (B2C- Business To Consumer)

Halk arasında e-ticaret denildiğinde akla gelen türdür. Sanal Mağaza uygulamaları ile yapılan gıda, elektronik vb. ürünlerin satışının yapıldığı türdür. Bu ticaret türü ürünlerin özelliğine odaklandığı için tüketiciyi duygusal olarak etkileyebilecek ürünlerin satışı yapılmaktadır.

Tüketici-Şirket Arası (C2B-Consumer-to-Business)

Genellikle kitle kaynaklı çalışmlarda (crowd sourcing) kullanılan e-ticaret türüdür. Bu türe kullanıcılar tarafından sağlanan ücretsiz fotoğraf resim paylaşım platformları örnek verilebilir.

Tüketici-Tüketici Arası (C2C- Consumer to Consumer)

Bu tür genellikle aracı üçüncü kişinin (Letgo, Hepsi Burada, eBay…vb.)  online platform sunmasıyla iki farklı tüketicinin iletişim sağlayarak ticaret yaptığı e-ticaret türüdür. Günümüzde özellikle sanal para kullanımının da yaygınlaşması ile herhangi bir aracının olmadığı Peer to Peer (P2P) satış türü de yaygınlaşmış olsa da bu C2C içine dahil edilebilecektir.

Şirket-Kamu İdaresi Arası (B2A-Business to Administration)

Kamu ihalelerinin İnternette yayınlanması ve firmaların elektronik ortamda teklif vermeleri ilk örnekleri oluşturmaktadır. E-Ticaretin yaygınlaşmasını desteklemek amacı ile kamunun vergi ödemeleri, gümrük işlemleri de sanal dünyaya taşınmaktadır.

Tüketici-Kamu İdaresi Arası (C2A-Consumer to Administration)

Tüketici ile kamu idaresi arasında her türlü vergi, sağlık ve hukuksal etkinliği bu alanda niteleyebiliriz. Örnekleri gittikçe yaygınlaşan bu kategoride ehliyet, pasaport başvuruları, sosyal güvenlik primleri ile vergi ödemeleri, vb. uygulamalar ile Elektronik Devlete geçişin tam anlamıyla sağlanması planlanmaktadır.

 

               E-ticaret işlemi sözleşmeye konu hizmet veya ürünün sağlayan ve satın alan olarak iki taraftan ibaretmiş gibi görünse de özellikle nakliye, ürün veya hizmet garantisi, elektronik ödeme sistemi gibi etkenlerin araya girmesiyle e-ticaret ilişkisinin alanına birçok taraf dahil olmaktadır. Bunları alıcı, satıcı, üretici, bankalar, komisyoncular, sigorta şirketleri, nakliye şirketleri, özel sektör bilgi teknolojileri, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, onay kurumları, elektronik noterler, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, BT geliştiren ve sağlayan kuruluşlar olarak sıralamak mümkündür.

 

 

Paylaş:

Cevap bırakın